Ha érdekel, mikor és hol láthatod a filmet, figyeld a SCREENINGS menüpontot vagy a Facebook-oldalunkat.

MI IS AZ ULTRA?

Minden maraton feletti futótávot ultrának nevez a sportnyelv, de leginkább a 200km vagy 24 óra feletti versenyekre használják a futók. Ez esetben az ultra határátlépést is jelent: túl fájdalmon és örömön. Milyen messzire kell menned, hogy közel kerülj magadhoz?

SZINOPSZIS

A kreatív dokumentumfilm a híres 246 km hosszú futóverseny, a Spartathlon öt résztvevőjét mutatja be: az ő személyes drámáikat a versenyen és azon túl. Rávilágít egyéni motivációikra, amiért elindulnak és amiért végig akarják futni a 36 órás szintidejű, exrém versenyt. A verseny egy 1200 m-es hegyet is tartalmazó útvonala Athéntól Spártáig hullámzik.

Egy ókori história alapján kelt életre 1981-ben John Foden katonatiszt és társai által. A maratonfutás legendája a spártai futáson alapszik, abból értelmeződött át tévesen az újkori olimpiára a 42,195 km-es táv. A történeti kutatások szerint azonban az 1983 óta évente megrendezett Spartathlon útvonala a valóságos: a verseny Pheidippidész athé futár történelmi futását követi, aki Hérodotosz elbeszélése szerint az indulását követő napon érkezett Spártába. A Spartathlon az egyik legnehezebb és legnagyobb presztízsű futóverseny a világon. Az extrém futóversenyen nemcsak a távolsággal, de a közel 1200 méteres szintemelkedéssel, a nappali hőséggel és az éjjeli hideggel is meg kell küzdeniük a világ számos országából érkezett futóknak.

Az ULTRA főszereplői egyszerre hétköznapi, de mégis unikális nők és férfiak. Küzdők. Felépítettek egy (másik) életet amatőr futóként is. A külső szemlélőnek őrültnek tűnhetnek, de ők mindezt normálisnak tartják. Céljuk, álmuk, nehéz vállalásuk, hogy teljesítsék a versenyt. Sokadjára vagy egyszer és mindenkorra. Hogy megharcolják a békés harcot magukkal. A fizikai verseny mellett – egy önismereti erőpróbán vesznek részt. Mindannyian magukkal és magukban viaskodnak a futás alatt. Azon dolgoznak, hogy megemésszenek traumákat, vagy mélyebben megismerjék, elfogadják önmagukat. Az öt főszereplő közül Simonyi Balázs, négyszeres teljesítő rendezte is a filmet.

Mindannyiuk számára a Spartathlon egy utazás is. Készülés, gondolkodás, vágyakozás, önfelfedezés. A határok újradefiniálása és bizonyítás. A Spartathlont teljesítőket a spártai hős megnevezéssel is megtisztelik, de a szereplők erre nem tartanak igényt. Semmi hősies nincs benne, sokkal inkább önismeret, tanulás és egy jó hobbi. És épp eléggé megszállottak, hogy évente megkísértsék a sorsot. Hogy önmegerősítést találjanak.

Az ULTRA csak első látásra sportfilm. Sokkal inkább egy érzékeny emberi dráma, antiheroikus beállítottsággal. Megmutatja a résztvevők pszichikai reakcióit, a versenyezőket „működtető” fizikai és mentális folyamatokat, a saját határaink átlépésenek édes-keserű ízét. A film a rendezőnek a futáshoz és filmkészítéshez való párhuzamos, egymáshoz nagyon is közel álló viszonyát tükrözi, a kettő küzdelmeit rögzítő személyes krédó. Amolyan „így jöttem”, „így futottam”-film.